News

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ 1925 - 2011

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Nov. 30, 2011

Απεβίωσε σήμερα 30.11.2011 σε ηλικία 86 ετών ο γνωστός δικηγόρος Φοίβος Κληρίδης.

 

Ο Φοίβος Κληρίδης γεννήθηκε στον Αγρό Πιτσιλιάς τον Μάιο 1925.

 

Είναι το τρίτο παιδί του τιμηθέντος από την Ακαδημία Αθηνών λαογράφου, Νέαρχου Κληρίδη, αδελφού του Ιωάννη Κληρίδη πρώην Δημάρχου Λευκωσίας και πολιτευτή, πατέρα του Γλαύκου Κληρίδη.

 

Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και υπηρέτησε στο Κυπριακό Σύνταγμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και απέκτησε τον τίτλο του Barrister at Law από τον Lincolns Inn. Ίδρυσε το δικηγορικό γραφείο του το 1950 και άσκησε την μαχόμενη δικηγορία για σχεδόν μισό αιώνα. Διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού 1982-1985 και στη συνέχεια εκλέγηκε βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Διακρίθηκε σαν δικηγόρος. Kατά την διάρκεια της υπηρεσίας του σαν Υπουργός, πρωτοστάτησε στον διορισμό Nομοπαρασκευαστικής Eπιτροπής για τον Eκσυγχρονισμό και Eνοποίηση του Οικογενειακού Δικαίου. Σαν αποτέλεσμα της Έκθεσης της Nομοπαρασκευαστικής Eπιτροπής τροποποιήθηκε το Άρθρο 111 του Συντάγματος και εισήχθηκε ο θεσμός του Οικογενειακού Δικαστηρίου και του πολιτικού γάμου.

 

Είναι συγγραφέας άρθρων και μελετών σε πτυχές του Κυπριακού Δικαίου και πρωτοστάτησε στο θεσμό του Επιτρόπου Διοίκησης. Σαν Υπουργός Δικαιοσύνης εργάστηκε σκληρά για την εμπέδωση της ισότητας των φύλων και την κατάργηση των διακρίσεων. Σαν δικηγόρος εμφανίστηκε σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της Κυπριακής Νομολογίας μέσα από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων υποστήριξε με επιτυχία την αντισυνταγματικότητα του Νόμου για παραγραφή σε σχέση με αστικά αδικήματα υπαλλήλων της Α.Η.Κ. στην γνωστή υπόθεση Fekkas v. E.A.C.

 

Ασχολήθηκε με την ποίηση και έχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές. Ευτύχησε να δει τα παιδιά του με την σύζυγο του Ευδοκία Καττάμη από την Κυθρέα, να διαπρέπουν στον τομέα τους, την Μάρω Κληρίδου - Τσιάππα Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Δρ. Χρίστο Κληρίδη, Δικηγόρο και πρώην Βουλευτή και την Ανθή Κληρίδου, οδοντίατρο. Ευτύχισε επίσης να χαρεί 3 εγγόνια την Φοίβη Κληρίδου, Δικηγόρο, τον Αλέξανδρο Κληρίδη, Νομικό και τον Κωνσταντίνο Κληρίδη, φοιτητή νομικής.

 

30/11/2011