Publications

Η ΑΝΑΤΕΛΛΟΥΣΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Oct. 24, 2006

Πρόσφατα αρθρογράφος της εφημερίδας Turkish Daily News, διαδικτυακή έκδοση παρουσίασε μελέτη,  του Institute for Near East Policy της Ουάσιγκτον, Αμερικάνικη Δεξαμενή Σκέψης, σύμφωνα με την οποία ο Στρατηγός Buyukanit που ανέλαβε προ δύο μηνών περίπου, μαζί με τον Πρόεδρο Sezer και τη δικαστική εξουσία ενεργούν  σαν η «Ανατέλλουσα Τουρκική Γερουσία» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής,  ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κύπρο.  Η Γερουσία αυτή ασκεί veto και/ή επιβάλλει την απόφαση της στην Κυβέρνηση.  Το κύριο θέμα είναι η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισλάμ και του κοσμικού κράτους στα θέματα της τρομοκρατίας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.  Συμπλέουν ο Στρατηγός, ο Πρόεδρος και τα Ανώτατα Δικαστήρια σαν αντιπολίτευση.

Ο προηγούμενος Στρατηγός Ozkok, απέφευγε γενικά να δημιουργεί τριβές μεταξύ της κυβέρνησης του Νεοισλαμιστή Ερτογάν και του στρατού.

Όμως η αυξανόμενη ένταση σε σχέση με τους Κούρδους και η επιδείνωση σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση άλλαξε το πολιτικό σκηνικό ενόψει και των εκλογών του 2007.

Ο Στρατηγός Buyukanit ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του.

Το ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία είναι γεγονός.  Δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε παραδείγματα που αφορούν τα Ελλαδοτουρκικά, Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Κύπρο και τους Κούρδους και το ρόλο της Τουρκίας στο Ιράκ, Μέση Ανατολή, όπου η «Τουρκική Γερουσία» επέβαλε την απόφαση της.  Σημασία έχει ότι οι Αγγλοαμερικανοί και Ευρωπαϊκοί κύκλοι,  στην προσπάθεια τους να προωθήσουν τα συμφέροντα τους, παραπέμπουν στην αναγκαιότητα να επιδειχθεί ανεκτικότητα και  κατανόηση και εποικοδομητική στάση έναντι της Τουρκίας κάτι που συνεπάγεται την προώθηση της ενταξιακής της πορείας.  Μόνο έτσι παρέχεται λεν η δυνατότητα αλλαγής.

Δεν είναι διατεθειμένοι να έρθουν σε ρήξη με τον ανέκαθεν και παραδοσιακά μεγάλον «ασθενή της Ευρώπης». Διακυβεύονται ζωτικά  οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και τεράστιες επενδύσεις υπάρχουσες και μελλοντικές. 


2

Είναι πολύ πιθανόν για μια ακόμη φορά η Κύπρος να κληθεί να πληρώσει το τίμημα στο θυσιαστήριο και στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων του προσεχή Δεκεμβρίου.

Εκ των ων ουκ άνευ λέμε πάντοτε η διατήρηση ενός αρραγούς μετώπου με την Ελλάδα, η αξιοποίηση των λαθών της Τουρκίας αλλά παράλληλα και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών συμμαχιών και του τρέχοντος ευρωπαϊκού λαϊκού αισθήματος.   Πιέσεις και εκβιασμοί θα υπάρξουν και θα ενταθούν τους προσεχείς μήνες με κύριο στόχο να παρουσιασθεί η πολιτική μας σαν αρνητική και η πολιτική της Τουρκίας σαν εποικοδομητική.

Η εμπειρία μετά το δημοψήφισμα και μέχρι σήμερα δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντική στα θέματα αυτά. 

Το ότι κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να εκμεταλλευθούν το θέμα έχοντας κατά νουν τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές είναι μια πιθανότητα. Το ότι Ελλαδικοί κύκλοι θα ασκήσουν πιέσεις, αναμένεται.

Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος κατά τη γνώμη μας μπορεί να μην είναι η αντιπολίτευση ούτε οι Ελλαδικοί κύκλοι αυτή τη στιγμή αλλά η «Συμπλέουσα Ελλαδοκυπριακή Γερουσία» δηλαδή όλοι εκείνοι οι παράγοντες Συμπολίτευσης στην Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίοι μέχρι στιγμής πέτυχαν το VETO στο VETO της Κύπρου. Αναμένεται ότι αυτή η «Ελλαδοκυπριακή Γερουσία» θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο στο προεκλογικό τοπίο της Κύπρου, όπως και η «Τουρκική Γερουσία»  στην Τουρκία.

Το θύμα και πάλιν η Κύπρος.

 

 

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Δικηγόρος

      Λευκωσία, 25 Οκτωβρίου 2006.