Publications

ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΔΕΚΕΛΕΙΑ

By: DR. CHRISTOS CLERIDES May. 04, 2007

Σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο που ισχύει σήμερα η νήσος Κύπρος απεκτήθη από την Αυτής Μεγαλειότητα σαν αποικία με κατάκτηση ή προσάρτηση στις 5.11.1914.

Η Αυτής Μεγαλειότης έπαυσε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16.8.1960 και από τις 14.3.1961 η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή στην Κοινοπολιτεία.

Εξαίρεση βεβαίως κατά τον Halsburys Laws of England,  Τόμος 6, 4η Εκδοση,  παρα. 944,  «οι Κυρίαρχες Περιοχές των  Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας».

Σύμφωνα με την ίδια αυθεντία παράγραφος 1107 «οι Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας είναι οι περιοχές της αποικίας της Κύπρου οι οποίες δεν συμπεριλήφθησαν στην ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία και παραμένουν εντός της κυριαρχίας και δικαιοδοσίας της Αυτής Μεγαλειότητας¨»

Στην ίδια αυθεντία τονίζεται και θεωρείται σαν το ισχύον Δίκαιο σήμερα,  το εξής :

«Θεωρούνται σαν αποτέλεσμα ότι συνιστούν Αποικία η οποία αποκτήθηκε διά κατάκτησης ή προσάρτησης από τις 5.11.1914. Το Στέμμα διατηρεί ….. την Νομοθετική Εξουσία του. ….» 

Αυτά για να ξυπνήσουν κάποιοι δικοί μας επιτέλους και να θέσουν νομικά και πολιτικά θέμα κατάργησης των Αποικιών του Στέμματος της Δεκέλειας και Ακρωτηρίου στην Κύπρο όπου δει. 

Και κάτι άλλο προτού κλείσω το σύντομο μου αυτό σημείωμα.  Σίγουρα με μια ραγδαία ανάπτυξη των Αποικιών αυτών και τον εποικισμό τους με ΄Αγγλους συνταξιούχους πολύ πιθανόν η πλειοψηφία των Εποίκων να ζητήσει τη διατήρηση των Βάσεων σαν Αγγλικόν έδαφος.   Μπορεί να γίνει και δημοψήφισμα κατά το πρότυπο του Γιβραλτάρ !!!

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε:   Έφτασε η ώρα να ζητήσουμε την απομάκρυνση των Αποικιών Δεκέλειας και Ακρωτηρίου και την επανένωση τους με τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ακρωτήρι και η Δεκέλεια ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους Κυπρίους.

 


Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Νομικός    Λευκωσία,   5  Μαϊου 2007.