Publications

ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Apr. 06, 2006

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, θα ήθελα να επισημάνω πως ο τομέας της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες.

Είναι το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της λειτουργίας του.

Είναι η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, μέχρις ότου λύθηκε το θέμα προσωρινά με δικαστική απόφαση.

Είναι το χρόνιο, πλέον, πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι να χορηγούνται φάρμακα ακατάλληλα για την περίπτωση ή να καταφεύγουν ασθενείς και γιατροί στα κατεχόμενα, για να προμηθεύονται φάρμακα. Εκτός από το παράνομο της πράξης αυτής, συνεπάγεται και κινδύνους για την υγεία επειδή, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχουν τα φάρμακα που εισάγονται ή κατασκευάζονται στις ελεύθερες περιοχές.

Είναι η ανακάλυψη την περασμένη βδομάδα των ληγμένων φαρμάκων στο ψυγείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Όλα αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Όλα τα προαναφερθέντα έχουν θέσει σε κίνδυνο και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ιατρική φροντίδα δεν είναι είδος πολυτέλειας αλλά αποτελεί βασικό δικαίωμα και είναι υποχρέωση του κράτους να το παρέχει στους πολίτες του. Η παράλειψη αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε αγωγές κατά το ίδιο το κράτος για την αμέλεια αυτή.

Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε πλέον για να βελτιώσουμε την ποιότητα και επίπεδο των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Καλούμε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση όπως επαυξήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευαισθησία τους στα θέματα της υγείας και ευχόμαστε η φετινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας να είναι και η μέρα αλλαγής για το καλό της Κύπρου μας.

Δρ. Χρίστος Κληρίδης      7 Απριλίου 2006
Αν. Κοιν. Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Κόμματος