Publications

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΥ ΛΟΓΟΥ» ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ απο τον Δρ. Χρίστο Κληρίδη - 'Ο Φιλελεύθερος' 1.3.2011

By: DR. CHRISTOS CLERIDES Feb. 25, 2011

Είναι γεγονός ότι στις Ε/Κ προτάσεις, αναφορικά με το θέμα των περιουσιών Σεπτεμβρίου 2010 όπως δημοσιεύτηκαν στον τύπο, γίνεται πρόνοια για το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αποφασίσει ελεύθερα για τη τύχη της περιουσίας του. Όμως στη λεπτομέρεια κρύβεται ο διάβολος.  Οι προϋποθέσεις και εξαιρέσεις δεν είναι προς επιβεβαίωση του κανόνα, αλλά προς ουσιαστική αναίρεση του.  Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Στις περιοχές που θα επιστραφούν ο επί δεκαετία «χρήστης» παραμένει μέχρι εξασφάλισης εναλλακτικής ακίνητης ιδιοκτησίας!.  Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

2. Ο Ε/Κ ιδιοκτήτης κατατοικίας στα κατεχόμενα δικαιούται σε αποκατάσταση αν ήταν ιδιοκτήτης/χρήστης επί 10ετία προ του 74 ή 63 ανάλογα με το πότε στερήθηκε κατοχής.  Αν υπάρχει «χρήστης» σ’ αυτή θα  αποφασίσει η Επιτροπή αν θα πάρει τον τίτλο ιδιοκτησίας ο «χρήστης».

3. Για άλλες «παραγωγικές» περιουσίες εκτός κατοικιών στα κατεχόμενα θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική διαθέσιμη περιουσία στο «χρήστη» για να αναλάβει κατοχή ο ιδιοκτήτης!  Ιδωμεν ποιος στα κατεχόμενα θα κάνει έξωση του «χρήστη» και πότε. 

4. Εάν στη περιουσία του ιδιοκτήτη επήλθε ανάπτυξη π.χ. ξενοδοχείο, συγκρότημα, κλπ και δεν είναι δυνατή η έκδοση ξεχωριστών τίτλων τότε ο ιδιοκτήτης χάνει τον τίτλο του. Παίρνει αποζημίωση.

5. Αν στη περιουσία του ιδιοκτήτη επήλθε μερική ανάπτυξη, περιορίζεται στην έκδοση τίτλου για το υπόλοιπο μη αναπτυχθέν μέρος αν αυτό είναι δυνατόν. Για το υπόλοιπο αποζημίωση.

6. Μικρού μεγέθους περιουσίες ή συνιδιόκτητες  δεν αποκαθίστανται. Αποζημιώνονται.

7. Αζήτητες εντός 2 ετών και διαφιλονικούμενες επί πενταετία χάνονται.  Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες θα δικαιούνται σε αποζημίωση.

8. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποδεικνύει τον τίτλο του υποβάλλοντας αίτηση εντός 12 μηνών.  Αλλως μάλλον χάνει το τίτλο του.

9. Δικαίωμα σε άμεση αποκατάσταση περιορίζεται σε εκτάσεις μέχρι 7.500 τ.μ.  Για μεγαλύτερες θα μπουν κριτήρια και αποζημίωση.

10. Συνιδιοκτήτες αν δεν συμφωνούν μεταξύ τους και είναι αδύνατος ο διαχωρισμός τότε περιορίζονται σε αποζημίωση.

11. Περιουσίες που ετσιθελικά στα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται για σκοπούς «δημόσιας ωφελείας» χάνονται. Απλά αποζημιώνονται.

12. Για να πάρει την περιουσία που δικαιούται,  αφού εφαρμοστούν όλες οι πιο πάνω πρόνοιες, ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει για τυχόν βελτιώσεις/ανάπτυξη.  Εννοείται που έγινε παράνομα και χωρίς τη συγκατάθεση του.

Ο δωδεκάλογος αποκατάστασης λοιπόν του ιδιοκτήτη και ο «πρώτος λόγος» καταλήγει να είναι μύθος και εμπαιγμός.

Δρ. Χρίστος Κληρίδης
Αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας
1.3.2011